Slöjdportfolio

I slöjden ska ni skriva i en slöjdportfolio vi är en del av på nätet. Varje färdig produkt ska redovisas med en text och ett foto. I betygskriterierna för slöjd står det att eleverna ska kunna berätta hur de gjort sina alster i ord och bild. Så slöjdportfolio är vår form av redovisning som ni kommer att använda alla tre åren i ämnet slöjd på Lust & Lära.

 

Sidan ni ska gå in på är: slojdportfolio.nu. Där ska ni logga in med ditt för och efternamn, stor bokstav i början på bägge namnen och mellanslag mellan för- och efternamn. Ni har sedan själva valt ett lösenord. Väl inloggade ska ni klicka på "nytt alster" för att börja er redovisning. Där står det hur ni ska gå tillväga. Går man till gardinen till höger där det står "Fyll på med text från..." så kan ni klicka på "redovisning" och få fram en hjälp till vad som ska stå med i redovisningen. Ni ska skriva eran redovisning i berättande text, inte punktform. Ju mer detaljerade ni är desto bättre, och att använda slöjspecifika ord förbättrar betyget. Ni klickar sedan på "spara och gå vidare". Där lägger ni till en bild som ni fotat på ert alster. Här kan ni också välja om redovisningen ska finnas på webbsidan för alla att kunna se och läsa. Vill ni inte att alstret ska ligga ute för allmän beskådan så klickar ni bort markeringen i den rutan. Sedan klickar ni på "skicka alstret till din lärare för granskning". När detta klick är gjort får vi slöjdlärare denna redovisning och läser, och ger feedback. Vissa får betyg på alstret direkt, vissa får en ändring som kanske måste göras innan arbetet är komplett och kan få betyg.

 

Alla slöjdalstren kommer sedan att finnas på denna portfolio alla tre åren, så både elev och lärare lätt kan få en överblick över allt som gjorts, och för läraren är det ett perfekt verktyg inför betygsättning.

 

Är man med på lektionerna och gör det man ska har man utan problem betyget E. Vill man nå högre än E krävs att man gör denna slöjdportfolio efter varje slutfört arbete.

 

Lycka till!