...häftigt att få träffa en av mina idoler...

21 November, 2017

Elias i 9D på Lust & Lära fick en dröm uppfylld, då han fick chansen att praktisera ett par dagar hos hockeykommentatorerna på tv-kanalen C More. Ta del av Elias upplevelser nedan och läs hans intervjuer med Lena Sundqvist, Niklas Wikegård och Lasse Granqvist, där de berättar om sitt jobb och ger råd till dig som vill jobba som sportkommentator i framtiden: 

                             

 Jag har gjort min första praktikdag/kväll på C More tillsammans med hockeykommentatorn Lena Sundqvist. Jag fick vara med när hon skulle kommentera matchen mellan Brynäs och Skellefteå. När jag kom ner till Gävle och arenan så fick jag ett passerkort som gjorde att jag kunde komma in överallt på arean. Lena började med att visa mig bussen som står utanför arenan. Där det sitter många personer som jobbar med vad som ska gå ut i bild. Sedan träffande jag kameramännen som filmar matchen. De berättade lite kort om hur de jobbar. När vi kom längst upp i arenan så fick jag se var alla journalister sitter och jobbar under en match. Lena och C More hade ett rum där upp. Där inne fick jag vara med under hela sändningen. Det var häftigt att få se hur det går till. Det fanns flera skärmar och datorer med mycket information om spelarna, så som antal gjorda mål, minuter på isen etc. Man hade en bra blick över spelet där uppifrån och man hade tillgång till repriser direkt när något hände. Eftersom jag är intresserad av att bli hockeykommentator så gjorde jag en intervju med Lena innan matchen. Du kan läsa den här nedan. 

 

Intervju med Lena Sundqvist

 Vad har du gått för utbildning? 

-En journalistutbildning på Kalix folkhögskola eftersom jag kommer från norr. 

 Hur förbereder du dig inför en match?

-Först sammanställer jag all information om spelarna i lagen. Den informationen har man sedan med sig hela säsongen. Man får uppdatera den ibland. Så första gången tar det mycket tid. Sedan tar jag fram statistik om spelarna, exempel hur många mål de gjort i powerplay.  Sedan gör man en plan inför matchen vad man ska prata om i avblåsningarna. Men det kan ändras under en match då det händer mycket. Så det gäller att vara flexibel i det här jobbet. Så är det när det är liveidrott. Man samarbetar hela tiden med de som sitter i bussen utanför. Man får och ger information till varandra genom hörlurar. 

 Vad är det som gör att du tycker det är så roligt med detta jobb? 

-För att jag älskar hockey, det är det roligaste jag vet att titta på. Sen att jag gör samma jobb varje dag men ändå är det så olika för det är just liveidrott man jobbar med. Man får lite samma känslor som spelarna. Det kommer som adrenalinpåslag i kroppen när det är bra matcher. 

 Vad är för och nackdelar med jobbet? 

-Det är så roligt, man träffar mycket folk och få se många olika ställen. Det är aldrig jobbigt att gå till jobbet. Nackdelar är att man är borta mycket och att det är mycket kvällar och helger man jobbar på. Men det blir som en livsstil. Ingen vecka är lik den andra. 

 Vad har man för lön?

-Det är väldigt olika beroende på hur länge man jobbat. Jag är ganska ny men lönen är ändå bra. Men har man jobbat lika länge som exempel Lasse Granqvist så tjänar man riktigt bra. Men man får ju också räkna in att man jobbar nästan alla kvällar och helger. Jag har jobbat som kommentator i sex år. Tre här på C More och tre på Radiosporten. 

 Får man visa känslor för något lag?

-Nej man ska försöka vara neutral. Men sen är ju alla olika. Sedan så vet ju nästan alla om vilka våra experter varit tränare för och spelat för, så det kan ju vara svårt att dölja det då. Det gäller att visa respekt mot tittarna. 

 Vad skulle du ge mig för råd om jag vilja jobba med det du gör? 

-Du ska träna mycket på att kommentera hemma. Träna på olika sporter eller så kan du träna när du åker bil och kommentera vad som händer efter vägen. Prova att stänga av ljudet på mig i tv och kommentera själv matchen. Så jobbade jag mycket innan jag började jobba här. 

 Hur bestämmer du vilka frågor du vill ställa till spelarna? 

-Jag har oftast bara en inledande fråga, sedan bygger jag vidare på spelarens svar utifrån det. 

 Är det jämställt mellan män och kvinnor inom yrket? 

-Nej, det är inte ens nära. Jag är den enda som är tjej och kommenterar hockey i Sverige. Oftast är vi ca 15 personer som jobbar runt en match och då är det jag och 14 killar. Det var tufft i början på sociala medier, men det går bättre nu. Men från spelare, ledare och mitt arbetsteam är det inga problem. Där spelare det ingen roll om det är jag som tjej eller någon annan som ställer frågorna. Det går inte att bestämma vem som är bäst eller sämst inom mitt yrke. För frågar du 150 personer så tycker alla olika. Men när man blir en offentlig person så tycker folk att det får tycka och säga vad de vill om en. Men man tar saker olika beroende på hur man är som person. 

Här intervjuar jag Lena

C More-studion i Gavlerinken

 

Praktik i C More studion i Stockholm

 Jag gjorde även praktik på en lördag nere på C More studion i Stockholm tillsammans med bland annat Niklas Wikegård, Sanny Lindström och Lasse Granqvist. Det var ett långt arbetspass mellan klockan 12:00-22:00. Men det var otroligt roligt och lärorikt. Jag fick se precis allt hur det går till att sända hockey från en studio. Även häftigt att få träffa en av mina idoler Niclas Wikegård och Sveriges mest erfarna kommentator Lasse Granqvist. Det tog hand om mig väl och visade mig mycket. Även teamet runt omkring var snälla och visade mig mycket. Fanns ju otroligt mycket skärmar och kameror att ha koll på. På lördagar så sänder de live i C More och TV4. Så klart passade jag på att göra intervjuer med Niklas och Lasse. Du kan läsa dessa här nedan.

Studion i Stockholm

 

Intervju med Niklas Wikegård:

 Vad har du gått för utbildning?

-Det finns igen utbildning för att bli hockeyexpert. Man måste ha en hockeybakgrund som spelare eller tränare. Jag själv ringde upp chefen på SVT som då hette Albert Svanberg och frågade om jag fick vara med på Hockeykväll. Sen lär man sig genom att titta vad andra gör. Att vara expert är ett ganska så nytt yrke inom hockeyn. 

 Hur förbereder du dig inför varje match?

-Man följer hockeyn varje dag på alla olika nivåer. Läs mycket statistik och nyheter.

 Vad är det som är så roligt med det här jobbet?

-Jag älskar sporten ishockey.

 Vad är fördelar och nackdelar med jobbet?

-Nackdelarna är att man aldrig har några lediga helger. Fördelar är att det är fritt. Man har fem dagar som jag kan planera helt själv. Fördelarna överväger enormt. 

 Är det mycket resetimmar i jobbet?

-Nej inte för mig som bor i Stockholm. Jag har 45 minuter till jobbet. Jag jobbar borta en kväll i veckan förutom då det är slutspel. Då jobbar man borta i ungefär en månad. 

 Vad har man för lön?

Snittet bland experter ligger på ca 8000 till 10000:- per sändning. Men man jobbar åtta månader sen har du fyra månader som du inte har något betalt om du inte har någon typ av sidoinkomster. 

 Får man visa känslor för något lag?

-Man ska försöka vara neutral, men sen vet ju alla om vilka lag vi experter har spelat för eller tränat.

 Vad har du för råd till mig om jag vill bli sportkommentator?

-Du kan aldrig bli expert för då måste du ha spelat hockey. Men du kan bli journalist och då ska du prata med Lasse Granqvist som är där borta. Du ska träna mycket genom att sitta framför datorn och kommentera matcher utan ljud. Man ska träna mycket hela tiden. Jag är inte duktig på att kommentera utan jag svarar bara på frågor. Man lär sig genom att kommentera tusentals matcher. Sedan får man se om man har gåvan för det.

 Måste man ha dresscode? 

-Ja det är kostym och slips, inga jeans.

 

 Intervju med Lasse Granqvist 

 Vad har du för råd till mig om jag vill bli sportkommentator?

-Du ska framförallt våga vara dig själv, som kan vara en svår utmaning. För i början blir det lätt att man spelar en roll hur man tror att folk vill att det ska låta. Men folk vill ha någon som är genuin och som är på riktigt. 

Man får mycket kritik i jobbet. Både positiv och negativ. Det får man lära sig att ta med åren. -Vi jobbar med folks känslor och då blir det så klart kritik. Förr fick man brev men idag är det så lätt att ge kritik via sociala medier.  

-Sen måste man lära sig att hantera stress. Ibland kan det vara sju matcher som pågår samtidigt.  Jag brukar samla energi genom att gå ut med hundarna. 

-Sen ska du vara otroligt påläst om den/de matcherna du ska kommentera. Du måste vara påläst annars är det någon annan som tar jobbet ifrån dig. Så man förväntas vara bäst på det man gör. 

 Nu när jag ska göra gymnasieval hur ska jag tänka då? 

-Ditt liv avgörs inte med det valet. Var livet tar vägen är oftast tillfälligheter. Man kan aldrig veta vad som väntar om två eller tre år. - Man ska våga lyssna på sig själv, vad vill jag? Inte lyssna så mycket vad alla andra vill. - Jag gick Ekonomi på gymnasiet. Det är viktigt att prata med sig själv och våga vara lite tuff mot sig själv. Men sedan kan man fråga om hjälp i sina val. - Det är ett viktigt val men det avgör inte livet. Känn efter med magen om det känns bra. - -Det kanske inte alltid blir rätt då, men det känns bra.

 

I filmklippet nedan sitter jag i sändning i studion och får kommentera Brynäs insats.

filmcmore.3gp

                                                                                  

Jag vill tacka Lena, Niklas, Sanny, Lasse och alla på C More som gav mig möjligheten till det här. Även ett tack till Friskolan Lust & Lära som ger mig möjligheten att testa på det jag vill under min praktikvecka. Tack till Linda Åberg och Daniel Pettersén som ordnat detta till mig. Även tack till min mor Anneli Wigren som hjälpt mig med detta.  

Med vänlig hälsning, Elias Eriksson 9D Friskolan Lust & Lära.

 

 

3 kommentarer - Skriv en kommentar

Pensel

Teres - 27 November, 2017

Wow!!!
Egentligen blev jag inte så förvånad över ditt val av praktikplats då du kämpar som du gör. Jag blir så grymt imponerad av dig och din styrka att komma närmare dina drömmar. Vill man så kan man och det är då man kan komma långt. Man ska tänka stort (å ja jag erkänner att trots att jag inte alls är så intresserad av sport så blev jag riktigt avis)
GRYMT Elias

Anneli - 21 November, 2017

Till alla ungdomar därute vill jag uppmana Er att ta chansen att komma ut i vuxenvärlden under de veckor ni har praktik. Inte bara sitta av tiden utan verkligen göra ett aktivt val för att senare i livet kunna göra dina mål mer tydliga med vad du vill och vad du inte vill.

Till dig Elias; "They say I drem too big - I say they think too small"

Björn - 21 November, 2017

Hej Elias,
Kul att ta del av din praktikperiod och därigenom den värld som döljer sig bakom skärmen/radion. Det finns så många olika yrken och alla är viktiga på olika sätt. Hoppas att du hittar en väg till jobb inom det du brinner för.

Tack!

Din kommentar har skickats för granskning.

Skriv en kommentar

* Skolans ledning kommer granska ditt inlägg innan publiceringen.